В средновековната скална църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", част от комплекса Ивановски скални църкви край Русе, днес ще бъде отслужена специална архиерейска света литургия. Богослужението ще бъде съвместно извършено от български и румънски духовници.

Поводът за тържественото честване е паметта на Света Теофана Басараб, която Румънската православна църква канонизира през 2022 година. По информация на Евгени Георгиев, уредник в Русенския исторически музей, инициативата е съвместна между Русенската митрополия и музейната институция.

Богослужението ще бъде оглавено от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, който ще служи заедно с представител на Румънската православна църква и български свещеници.

Евгени Георгиев разкрива важни исторически факти за честваната светица. В българската история тя е позната като царица Теодора - първата съпруга на цар Иван Александър. След монашеския си постриг приема името Теофана. В скалната църква, където ще бъде отслужена литургията, се съхранява нейно автентично изображение от средата на 14-и век, където е представена като ктитор на храма, съобщават от Dunavmost. 

Русенската митрополия организира специален автобусен транспорт от град Русе до Ивановския скален манастир за всички желаещи да присъстват на богослужението. За достигане до църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е необходим допълнителен 40-минутен пешеходен преход.