Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе ще открие творческия си сезон 2023/2024 с премиера на "Крали Марко – Последната балканска легенда“ на две дати – 13 и 20 септември. Спектакълът на Анастасия Събева е по една от най-добрите съвременни български пиеси "Марко от Прилеп“ на Владимир Левчев. Трагикомична легенда, която разкрива прототипа зад героя от балканските народни песни.

"Действието на тази пиеса се развива на границата между сън и реалност, между времето, когато земята е била плоскост върху гърба на костенурка и времето на Колумбовите пътешествия, между подвизите на Крали Марко от балканските народни песни и реалния живот на феодала Марко Мърнявчевич от Прилеп, османски васал от края на 14 век“, казва  Владимир Левчев.

На 27 септември публиката ще може да гледа истински провокиращата и разтърсваща продукция "Изчезващи“ с режисьор Думитру Акриш. Тя е по пиесата на Елизе Вилк, поставена за първи път в България на русенска сцена. "Спектакъл, в който актьорите са съавтори, а посланието достига до публиката дори и след напускането на театралния салон. Истински дълбока история, до която всеки зрител трябва да се докосне!“, се казва в анотацията към постановката.