Министърът на културата Кръстю Кръстев обяви конкурс за директор на Драматичен театър "Н. О. Масалинов“ -  Пловдив, видя "Фокус" в официалния сайт на министерството. 

Кандидатите трябва да притежават висше образование степен "Магистър" в областта на "Изкуства" или "Хуманитарни науки" с професионално направление в сектор "Театрално и филмово изкуство" или "Филология", "Арт мениджмънт", "Мениджмънт в сценичните изкуства" и "Културология".

Минимум една година трябва да бъде професионалния опит на желаещите в областта на културата.

Освен нужното образование бъдещият директор трябва да притежава управленска компетентност чрез която да с лекота да формира цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати. Нужна му е още и организационна компетентност със способност за планиране и организиране на дейността на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив. 

Желаещият трябва да познава структурата и функциите на Министерство на културата и неговите подразделения, както и успешно да прилага българското законодателство в областта на културата.

До 09.02.2024 г., всички кандидати ще могат да представят в Министерство на културата, нужните документи за участие. 

Конкурсът ще включва и представяне на концепция за развитието на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив, както и събеседване с комисия.

Представената концепция трябва да бъде за срок от четири години, като в нея трябва да се включва подробен репертоарен план с постановъчни екипи за първата година, жанровите намерения за развитието на репертоара за останалите години, възможностите за разширяване на зрителската аудитория, финансово-икономически показатели, конкретен план за брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет, както и план за съвместни проекти с други театри, международни организации и други културни организации.

Преди да стане министър в настоящото правителство, Кръстев бе успешен директор на Драматичният театър в продължение на 13 години. 

От юли 2023 година временно изпълняващ дейността е Сюзанна Арутюнян-Василевска.