След редица сигнали от граждани и фирми областният управител на Русе Драгомир Драганов се обяви против затварянето на единствената банка в Две могили, съобщиха от Областната администрация.

Става дума за клона на ОББ, който предстои да прекрати дейността си буквално след по-малко от седмица. За проблема Драганов е уведомил министерството на финансите и БНБ, като е поискал от ръководството на банката да преразгледа своето решение. Така се оказва, че от 1 ноември не само жителите на Две могили, но и на съседните общини Борово и Иваново няма да имат реален достъп до банкови услуги. Според данните от последното преброяване на населението от 2021 г. потърпевши ще бъдат близо 18 000 души.

"Предстоящото закриване на офиса в гр. Две могили ще доведе до множество неудобства и значително повишени разходи за клиентите, както за физическите, така за юридическите лица. Имайки предвид, че голяма част от местното население няма или е с ограничен достъп до обществен транспорт, закриването на единствения функциониращ банков клон на практика ще лиши гражданите, сред които пенсионери и лица в неравностойно положение от възможността на удобството на използване на банкови услуги в близост до работното място и дома им. Освен това голяма част от гражданите нямат електронен подпис и съответно електронно банкиране, което допълнително ще затрудни достъпа им до банкови услуги", коментира Драганов.

Той посочва и факта, че в почти всички населени места от трите общини липсват банкомати за теглене на пари в брой. Изключение правят градовете Две могили и Борово, както и селата Иваново и Кацелово. Никъде пък няма банкомат, чрез които могат да се внасят пари в брой. Според Драганов банковият клон би трябвало да е на печалба, защото ежемесечно обслужва около 3200 лица и повече от 150 фирми, както и общинската администрация в Две могили, която е с бюджет от над 16 милиона лева.

По думите на областния управител закриването на клона ще доведе единствено и само до решаване на кадрови проблеми, а това ще бъде в ущърб на населението. Бизнесът също изразява опасения, че закриването на единствения банков клон в населеното място ще доведе до допълнителни разходи и затруднения, тъй като ще е необходимо ежедневно да се пътува или до гр. Бяла, или до гр. Русе, за да може да се извършва периодично внасяне на суми в брой от оборота на фирмите. Също така Драганов отчита, че наличието на повече пари в касата е и предпоставка за спад в сигурността на паричния оборот, т.е. рискът от кражби се увеличава.

Припомняме, че преди около година в Две могили беше закрит и офиса на банка ДСК, но в период на година служители от този банков клон, които са били преназначени в офиси на ДСК в гр. Русе, обслужваха физическите и юридическите лица два пъти в седмицата, като от месец септември тази година обслужването е безкасово и вече веднъж седмично. "Това доведе до пренасочване на голяма част от клиентите от ДСК към ОББ. При закриване на банковия клон на ОББ в Две могили, физическите и юридическите лица, ползващи услугите на банката ще трябва да се насочат към други банки, а такива за момента там няма", коментира областният управител.

Заради решението на банката част от гражданите и фирмите са изразили готовност за гражданско неподчинение, включително и блокиране на пътя Русе – Бяла.