На девет сигнала за пожари са се отзовали екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в първия ден на 2024-а година, предаде кореспондент на "Фокус“. Повечето от тях са били са горящи сухи треви, но благодарение на огнеборците са спасени десетки декари годи.

Около 14:15 часа на тел. 112 е получено обаждане за пожар в гараж във Велико Търново, предизвикан от късо съединение. Пламъците са изгорили бързовар и са опушили стените на помещението, а бързата реакция на пожарникарите е спасила два леки автомобила.

В 14:25 часа е подадено обаждане и за горящи треви в село Бяла река, община Павликени. Сериозни материални щети няма, спасени са около 3 дка смесена гора.

В 16:12 огнеборците са се отзовали на сигнал за запалени сухи треви в стражишкото село Благоево, където са спасени 100 дка смесена гора.

Следващият пожар е избухнал 10 минути по-късно на пътя Велико Търново – Русе, като тук също е спасена широколистна гора – 5 дка.

Останалите сигнали, получени на тел. 112 през първия ден на годината, са за пожари в еленското село Чакали, за Бяла черква /Павликенско/, село Правда /община Горна Оряховица/, за запалени отпадъци в Горна Оряховица и за село Батак /община Павликени/.

При нито един от инцидентите няма сериозни материални щети и пострадали граждани, но огнеборците съветват гражданите да са изключително внимателни, да не оставят електроуреди и печки на твърдо гориво без надзор и да не палят огън на открито.