Район “Западен" има мащабен план за реконструкция, рехабилитация и поддръжка на настилки на улици, алеи, междублокови пространства, благоустрояване на терени за открити паркинги, информира "Фокус". В електронния регистър на обществените поръчки е пусната такава с прогнозна стойност 4,2 млн. лв. с ДДС. С тези пари трябва да се направят ремонтите до края на мандата или до 2027 година.

Участъците, които са предмет на ремонт и възстановителни дейности са с изтекъл амортизационен срок и се нуждаят от рехабилитация в границите на района - а именно: жп линия Централна гара Пловдив – Филипово, северният бряг на р. Марица, землищната граница на Пловдив с община "Родопи“, до и по землищната граница между кварталите "Коматево" и "Прослав", жп ареал. Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 30 септември. Срокът за изпълнение на поръчката е до 31.12.2027 г. или до достигане на максималната обща стойност на поръчката, в зависимост от това кое от двете събития настъпи първо.

Според документацията избраният изпълнител ще трябва да осъществи следните видове дейности:

- затваряне на повърхностни пукнатини по повърхността на пътната настилка;

- възстановяване носещата способност на пътната основа чрез студено рециклиране;

- полагане на нов износващ пласт (пренастилане);

- пренастилане на настилки с асфалтобетон и други, на пътни платна, алеи, тротоари и други;

- направа на повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности;

- възстановяване на износващия пласт на пътната настилка чрез горещо рециклиране;

- провеждане на периодични оздравителни дейности по конструкцията на пътните принадлежности (еластични огради, парапети на съоръжения, и др.);

- ремонтни и възстановителни работи по конструкцията на пътните съоръжения - поставяне  на бордюри, антипаркинг колчета, пътни знаци.

- благоустрояване на междублокови пространства, благоустрояване на терени за открити паркинги

При подписване на договора с избрания изпълнител, обаче, се уточнява, че финансиране е осигурено за бюджетната/календарната 2024г. в рамките на 160 000 лева, като не е осигурено такова за бюджетните/календарни години 2025г., 2026г. и 2027г.  В този смисъл договорът се явява с отложено изпълнение.

В случай че район “Западен" не осигури финансиране по обществената поръчка за съответната бюджетна/календарна година от изпълнението на договора, всяка от страните по договора може да поиска прекратяването му след изтичане на тримесечен срок от началото на всяка бюджетна/календарна година.

В документацията по поръчката и по-конкретно в указанията вместо район “Западен", обаче, е написана община Перущица ( виж галерията), но подаденият адрес и телефони е на район “Западен". Тази неточност би трябвало да бъде коригирана, за да може обществената поръчка да протече по-нататък.

Обектите, включени в предмета на ЗОП-а - улици, алеи, междублокови пространства, терени за открити паркинги – макар и различни по вид, всички са част от инфраструктура на района. Поради това поръчката не е разделена на обособени позиции, се обяснява в документацията. Като друга причина за неразделяне е, че всички дейности по предмета на обществената поръчка ще бъдат извършвани на едно място -територията на район "Западен“. Също така макар и различни, дейностите в обществената поръчка целят постигането на един резултат – качествена инфраструктура в район "Западен".

Основен мотив за неразделяне на поръчката на отделни обособени позиции е и фактът, че общото състояние на инфраструктурата е различно и има различни нужди от ремонт и в тази връзка е невъзможно да се определи до каква степен в срока на договора ще се приоритизират нуждите и финансовите възможности за извършване на строително-ремонтни работи на определен обект.