Досегашният областен управител на област Сливен Минчо Афузов ще предаде поста на новия областен управител Веселин Вълчев. Това ще стане в присъствието на служителите в администрацията, в голямата заседателна зала "Георги Данчев" от 14 часа. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Сливен от областната администрация.

Преди да напусне поста, Афузов направи отчет за своята дейност като областен управител.

"След близо 9 месеца усилена работа в защита на интересите на гражданите на област Сливен, от 2 февруари, след решение на правителството, освобождавам поста на областен управител. Изминалите месеци бяха динамични и трудни, и изпълнени с различни предизвикателства, с които се справихме безупречно, благодарение на целия екип. Постигнахме много и смятам, че свършеното е оценено от най-важния арбитър – гражданите.

Организирахме свободното и честното протичане на два парламентарни вота и на изборите за президент и вицепрезидент. Проведохме разяснителни кампании за машинното гласуване, взаимодействахме с органите на МВР и Окръжна прокуратура за превенция на купения вот и изкривяване на изборния процес. В резултат на добрата организация, хората дадоха своя глас спокойно, уверени, че вотът им няма да бъде опорочен.

Битката с коронавирусната пандемия през цялото време беше мой основен приоритет в качеството ми на областен управител. Осигурихме възможности за ваксинация на гражданите както в Сливен и Нова Загора, така и в останалите градове чрез подвижни кабинети. Информирахме непрекъснато за ситуацията относно вируса и максимално бързо взехме допълнителни мерки, за да ограничим разпространяването му. Успяхме да осигурим и възможност за нормален обучителен процес за учениците, въпреки затрудненията. По наша инициатива започна проучване на възможностите за разкриване на ученическо общежитие за учащите в Сливен младежи от други населени места и области.

Един от важните проблеми, по които работихме беше свързан с В и К инфраструктурата на сливенския квартал "Речица“. По получени сигнали от граждани и от ръководството на "В и К – Сливен“ ЕООД сезирахме В и К – холдинга и МРРБ за спешната нужда от допълнително финансиране към европроекта изграждането й. Той е на стойност 30 млн. лева и по него вече се работи. Средствата са необходими, тъй като е предвидено финансиране само за нова канализация, но не и за подмяна на остарялата водопроводна мрежа, която я съпътства. След проведени срещи с Виолета Комитова, тогавашен министър на регионалното развитие, осигурихме 5 млн.лева за ремонт на водопроводите. Тези средства обаче не бяха усвоени от община Сливен. Надявам се новият областен управител да продължи да работи за подобряване на живота на хората в кв. "Речица“;

Извършихме обстойна проверка на всички 114 язовира, намиращи се на територията на Сливенска област, като бяха направени огледи на място от Междуведомствена комисия и бяха дадени протоколи с предписания на собствениците. Беше изработена Програма за намаляване на риска от бедствия, както и Програма за изпълнение на областната политика за безопасност на движението по пътищата през 2022 година. Документите са публикувани в сайта на администрацията.

Предприехме действия във връзка с десетките получени сигнали и жалби от граждани по различни казуси. За разрешаване на проблемите потърсихме ресорните държавни структури в Сливен, министерства, прокуратура, ОД на МВР, РДНСК или общините. Голяма част от сигналите бяха свързани с проблеми в земеделието и във В и К – сектора. Всички жалбоподатели бяха информирани в срок за предприетите действия.

Информирах Министерството на икономиката за настояването на земеделски производители от областта за по-ефективно управление на Пазара за плодове, зеленчуци и цветя, като бъдат въведени преференциални наемни цени за местните производители и облекчения при използването на хладилните площи.

Бяха извършени проверки и бяха предприети действия, след сигнали на стопани от населени места в община Котел, които ни сезираха за дългогодишни проблеми, предизвикани от безконтролното придвижване на безнадзорни пасищни животни, злоупотреби с подпомагането на недобросъвестни стопани, наличието на виртуални животни и др. Информирах за случаите Министерството на земеделието и Българската агенция по храните.

По сигнал на изп.директор на ДП "Национална железопътна инфраструктура“ бе проведена среща с представители на "Вътрешна сигурност“ към държавното предприятие, на ОД на МВР и на община Нова Загора. Бяха обсъдени рисковете от кражбите на баласта, вандалските посегателства и преминаването през нерегламентирани места на железния път Хан Аспарух – Нова Загора – Коньово. Сезирахме Министерството на транспорта и информационните технологии и Министерството на вътрешните работи и настоя да бъде осигурено засилено присъствие на жандармерията, за да се пресекат посегателствата, да бъде увеличен състава на охранителна полиция в РУ на МВР – Нова Загора и да бъдат предприети спешни действия за изграждането на защитна стена в рисковия участък;

Сезирахме Министерството на вътрешните работи за необходимостта от финансиране в размер на 20 600 лева, с което да бъде разкрита лаборатория за анализ на наркотични вещества в Сливен. Това ще спести разходи за над 10 000 лева годишно, тъй като са тези анализи се използват платените услуги на лаборатория в друг областен град.

Това са само част от случаите и проблемите, по които работих през тези месеци като областен управител на Сливен. Благодаря на всички институции, с които решавахме важните задачи за региона. Усилията ни имаха успех и получихме високи оценки за постигнатите резултати. Предавам поста на новия областен управител Веселин Вълчев с увереността, че постигнатото до момента е изключително добра основа, върху която той може да надгражда и да продължи работата ни до момента за гражданите на Сливен. Надявам се областната администрация да не отстъпи от досегашното динамично темпо на работа и да успее да се справи с тежките задачи, които предстои да бъдат решавани. Пожелавам здраве и успехи на всички граждани на област Сливен, защото без вашите усилия общият успех би бил невъзможен!", се казва в отчета на Минчо Афузов.