Допълнителни противоепидемични мерки се въвеждат в област Бургас от днес до 13 февруари т.г. Това става ясно от заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, публикувана на сайта на РЗИ. Затягането на мерките се налага заради достигнатата висока заболеваемост от COVID-19 - 1780 случая на 100 000 души население, както и във връзка с достигане на етап III от Националния оперативен план за справяне с пандемията.

Предприетите мерки са следните:

1.Ограничение до 50 % в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве (заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма и др.) при спазване на подхода със "зелен сертификат".

2.Въвеждане на работно време в интервала от 5:00 ч. до 22:00 ч. при спазване на подхода със "зелен сертификат" за игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване.

З.Ограничава се публиката на културни, спортни, сценични, музикални (кина, театри, концерти) и други мероприятия — до 50% при спазване на подхода със "зелен сертификат". .

4.Забранява се посещението на непълнолетни лица в търговски центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и др. без придружител- родител/настойник или друго лице, полагащо грижи за непълнолетния.

5.Създава се организация за осъществяване на стриктен контрол в местата, предназначени за обществено ползване, в това число заведения за обществено хранене и развлечение относно наличие на т. нар. "зелен сертификат", от страна на органите на местната власт, ОДМВР-Бургас и Дирекция "Обществено здраве" и Дирекция "Надзор на заразните болести" при РЗИ-Бургас.