Районната избирателна комисия в Кюстендил проведе две заседания, след назначаването й. Това каза пред "Фокус“ председателят на РИК – Кюстендил Венцеслав Механджийски. По думите му вече са гласувани номерата на секционните избирателни комисии и разпределението на членовете в тях.

Общият брой на секционните избирателни комисии е 278, разпределени в деветте общини от област Кюстендил. В тях ще бъдат ангажирани 2222 души. "Цифрата е почти една и съща всеки път. Предполагам, че ще имаме още няколко секционни избирателни комисии. Партиите ще се справят с намирането на членове. Винаги има желаещи“, коментира Венцеслав Механджийски. Предстои да се проведат консултации при общинските кметове, където ще бъде извършено разпределение на ръководния състав и на членовете без ръководни функции в СИК.

Според решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще има по-високи възнаграждения за членовете на секционните избирателни комисии (СИК)/ПСИК в страната за подготовката и произвеждането на изборите "две в едно“ – предсрочни парламентарни и евроизбори, които ще са на 9 юни, спрямо предишните парламентарни избори на 2 април 2023 г. 

За вота през юни членовете на СИК/ПСИК в страната ще получат 275 лв. за председател, 255 лв. за зам.-председател, 255 лв. за секретар и 234 лв. за член. 

За участие в обучението на СИК/ПСИК от РИК се изплаща допълнително по 20 лв. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали в деня преди изборите, както и за подреждане на помещението за гласуване, се изплаща по 15 лв. на всеки участвал член на СИК.

Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително по 25 лв.