Поздравявам общинските съветници, които проявиха мъдрост и отговорност към София и столичани, и одобриха предложения от кмета бюджет за 2023 г.

Общият размер на бюджета е 2,555 млрд. лв. Това написа във Фейсбук зам.-кметът по здравеопазване на Столична община Дончо Барбалов.

По думите му предвидените средства за инвестиции в града са над 670 млн. лв., от които най-голям дял са предвидени за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди.

"С приемането на бюджета е осигурено изграждането на близо 100 км канализация в 12 квартала и населени места: кв. "Кръстова вада-изток“, кв. "Симеоново“, кв. "Суходол“, кв. "Обеля“, кв. "Бенковски“, гр. Нови Искър, гр. Банкя и квартали, и кв. "Драгалевци“. Инвестициите са в размер на 104,5 млн. лв., като 69 млн. лв. от тях са безвъзмездни по Оперативна програма "Околна среда“. 79, 5 млн. лв. са предвидени за разширението на метрото, което се изпълнява в момента, а над 78 млн. лв. инвестираме в образователна инфраструктура - детски градини, ясли и училища.

Приетият днес бюджет осигурява заплатите за учителите и издръжката на всички открити през тази година нови 87 групи с 2200 места в детските ясли и градини,

От общинския бюджет зависи и предвиденото увеличение на заплатите на артистите от общинските театри, на музикантите и служителите в културни центрове и библиотеки", коментира Барбалов.