Домашният социален патронаж в Белоградчик има нов лекотоварен автомобил, съобщават от пресслужбата на Общината. Автомобилът, обновява остарелия автомобилен парк за разнасяне на храна до потребителите на услугата "Домашен социален патронаж“. Храна на социално слаби хора се предоставя в град Белоградчик и селата на общината.

Лекотоварният автомобил е закупен по проект: "Патронажна мобилност“, финансиран от Фонд "Социална закрила“ по Целева програма "Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“ и с подкрепата на община Белоградчик.

Община Белоградчик по проект "Грижа в дома“  от началото на годината  се обслужват 47 лица в неравностойно положение, живеещи в града и селата. Проектът се реализира в рамките на  тринадесет месеца. Това каза за "Фокус“ кметът на общината Борис Николов. Стойността на проекта е 258 250 лева безвъзмездна европейска финансова помощ по Програма "Развитие на човешките ресурси"  2021-2027 година.

Цел на проекта е осигуряване на подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, и разширяване възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително в контекста на пандемии, както и осигуряване на индивидуална и достъпна домашна грижа и психологическа подкрепа на уязвимите лица, живеещи в общината. На всеки потребител се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа в рамките на до 2 часа дневно. За ползване на услугите по проекта потребителите не заплащат месечна такса. 

По проекта са наети по трудови договори 14 лица - координатор/диспечер, медицинско лице, двама доставчици/шофьори, 10 домашни помощници, които предоставят услугите, и един психолог на граждански договор. С проекта, който се изпълнява успешно вече седми месец, се надграждат досега реализираните дейности и постигнатите резултати от предоставяните почасови домашни услуги, финансирани по други програми и мерки, финансирани със средства от националния бюджет, Европейския съюз и други източници, каза още Борис Николов.