Конкурс за най-добро домашно вино обяви за поредна година Етнографския музей в Долна Оряховица. Повод за него е празника "Ден на лозаря и винаря“, като наред с другите прояви ще има и дегустации, предаде кореспондент на "Фокус“. Целта на състезанието е да се стимулират производителите, отглеждащи лозови насаждения, и да се съхранят вековните традиции в производството на качествени вина, с които регионът се слави от древността.

Конкурсът е на местно ниво, но в него могат да участват и жителите от цялата Горнооряховска община.

Всеки, който иска да се включи, може да изпраща своите проби в стъклена бутилка от 300 до 500 мл до 9 февруари. Адресът на музея е ул. “Г. С. Раковски" № 21.

Предвидени са награди в три категории – най-добро бяло вино, най-добро червено вино и най-добро розе, посочват организаторите.Питиетата ще бъдат оценявани от компетентно жури със специалист в отглеждането на грозде и производството на вино. Всеки участник ще получи музеен подарък и грамота, а най-добрите производители – специални награди, осигурени от Кметство Долна Оряховица. Резултатите ще бъдат обявени на 14 февруари, като тогава ще бъдат раздадени и наградите. В програмата на празника е предвидено още пресъздаване на обичая по зарязване, с участието на самодейци от клуб на пенсионера "Надежда" и местното читалище "Христо Козлев".