Изграждане, обзавеждане и оборудване на две сгради за социални услуги “Резидетнта грижа за пълнолетни лица с деменция" планира Община Павликени. Капацитетът им ще е за 30 души общо. Местната администрация предвижда ремонт и реконструкция и на съществуваща сграда в Михалци, която ще бъде превърната в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, предаде кореспондент на “Фокус".

Сега местната администрация трябва да подготви предложение, което да подаде към Министерство на труда и социалната политика чрез Главна дирекция “Европейски фондове, международни програми и проекти".

След одобряване на проекта на Общината ще бъдат предоставени до 3 888 680,00 лв. общо за дейностите.

Агенцията за качеството на социалните услуги одобри предложението инвестицията да се реализира в закрития Дом за деца с умствена изостаналост в Михалци. Съществуващата сграда ще се реконструира и ремонтира, обзаведе и оборудва, съгласно Наредбата за качеството на социалните услуги и условията на програмата. В нея е предвидено да се предоставят услуги за лица с увреждания и техните семейства: застъпничество и посредничество; информиране и консултиране; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения; дневна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания.

В южната част на имота ще бъдат изградени двете едноетажни къщи за предоставяне на резидентна грижа за пълнолетни лица с деменция в съответствие с функционалните изисквания и насоки за изграждане на новата материална база и специализираната среда.

Подготовката на проектното предложение включва възлагане на изготвяне на предпроектни проучвания, обследвания и технически проекти с проектосметна документация.