Районният център по трансфузионна хематология в Бургас ще заработи от 1 октомври 2025 година. Това става ясно от обнародваните днес промени в Правилника за устройството и дейността на центровете за трансфузионна хематология, направени от Министерството на здравеопазването.

Той ще обслужва цялата област Бургас, а докато започне работа, тя ще остане в обхвата на центъра в Стара Загора.

В периода до края на идния септември ще тече подготовка за започването на работата на центъра. В него ще работят 58 души, става ясно от текста на правилника.

Създаването му бе решено с правителствено постановление, прието на 31 юли. В новия кръвен център ще може да се вземат кръв и кръвни съставки; да се извършва диагностициране, преработване, съхраняване, осигуряване на кръв и кръвни съставки; произвеждане, съхраняване и осигуряване на кръвни биопрепарати; осъществяване на дейности по трансфузионен надзор. Ще се осигури пълен технологичен цикъл на вземане, диагностика, преработка, съхранение, контрол на качеството и експедиция на кръв и кръвни съставки на територията на област Бургас - информира тогава правителственият пресцентър.

Общинската управа отдавна иска обособяването на кръвен център в Бургас, където болничната мрежа се разраства, а през лятото притокът на хора към морския град се увеличава значително и той изпитва хроничен недостиг на кръв и да разчита на Стара Загора.