Ръководителят на новосъздадената Катедра по клинична лаборатория в Медицински университет – Варна и началник на Клинична лаборатория в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна доц. д-р Яна Бочева бе избрана за бъдещ председател на Българското дружество по клинична лаборатория на заседание на общото събрание през септември тази година, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Доц. Бочева ще встъпи в длъжност през септември 2023г.

Според устава на дружеството мандатът е двугодишен и до встъпването си в длъжност избраният председател изпълнява функциите на секретар на дружеството.

Изборът на доц. Бочева е поредно признание за варненската клинична лаборатория и е доказателство както за високата научна продукция, така и за националната и международната активност на катедрата в МУ-Варна при проследяване на тенденциите, новостите и политиката, по която ще се движи съвременната клинична лаборатория.

През 2018г. доц. Бочева бе избрана за национален представител на България в международната федерация по клинична химия и лабораторна медицина(IFCC). Тогава тя е ръководител на УНС по клинична лаборатория в катедрата по Обща медицина и клинична лаборатория в МУ-Варна.

Българското дружество по клинична лаборатория е създадено преди 60 години и обединява лекари, химици, биолози, фармацевти и медицински лаборанти, които работят и имат научен интерес в областта на клиничната лаборатория.