Доц. д-р Теодора Филипова обяви кандидатурата си за ректор на ПУ "Паисий Хилендарски". Тя е преподавател по трудово и осигурително право в Юридически факултет на университета от 1998 г. и практикуващ адвокат от 2007 г. Магистър е по Българска филология и по Право, предаде репортер на "Фокус". 

Филипова обяви, че символично е избрала днешния 11 май, в който се честват Св. Св. Кирил и Методий, да съобщи решението си да се кандидатира за ректор на университета. 

"Аз съм от поколението, което с много надежди и ентусиазъм преживя активно големите промени в държавата в ранната си младост.  Честно казано не вярвах, че само след някакви си 30-тина години отново ще настъпи дефицит на ясно, честно, смело и смислено говорене, че ще се завърне апатията и страха и най-страшното - че ще ни сполети такава опустошителна криза на авторитети и професионализъм. Не вярвах, и това е най-голямата ми болка, че колкото повече се говори за върховенство на закона като основна ценност на съвременното ни общество, толкова повече обществото претръпна и разви странна търпимост да се неглижира нарушаването на закона" - каза юристката.

Филипова изтъкна три причини да се впусне в битката за ректорския пост: емоционалната й свързаност с университета като студент и преподавател; личното й убеждение, че в ръководството трябва да има представител завършил  Юридическия факултет на университета, какъвто е нямало през последните 30 години. Най-важната причина е усещането й за застой и отстъпление от утвърдени управленски морални стандарти, включително превратно тълкуване и прилагане на закона, колеблива и вечно догонваща политика по доходите, липса на ясна позиция по спорни законодателни решения, касаещи висшето образование и не на последно място - затруднената комуникация с ректорското ръководство. 

Изборът на ректор на ПУ "Паисий Хилендарски" ще се проведе на 22 май. Обявените до момента кандидатури са три: настоящият ректор проф. Румен Младенов, от Биологическия факултет, доц. Атанас Владиков от Факултета по икономически и социални науки, доц. д-р Теодора Филипова от Юридическия факултет.

Подробности гледайте в прикаченото видео!