"Български слънчоглед има наличен в складовете и той е около 300 000 тона, ако не ме лъже паметта ". Това заяви пред журналисти в Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, предаде репортер на "Фокус". Жекова добави още: "Независимо от забраната, която беше издадена, първо от българското правителство, после от Европейската комисия, слънчоглед влиза в България от Украйна. Камионите са румънски и молдовски, но той си влиза".

Както рафинирано, така и нерафинирано олио също влиза в страната ни. "Митът, че вносът е спрян, не е верен", категорична е Радостина Жекова. Тя сподели своето притеснение от медийната кампания, подета от сектор "производство". По думите й партньорството между зърнопроизводители и преработватели е с около 30-годишна история у нас. Проведени са срещи в министерства в столицата. "Битката е ясна, те искат разрешаване на вноса. Аз не знам само защо го искат след като не е спирал", попита риторично Радостина Жекова. 

Тя допълни, че е изненадана от твърденията на преработвателите на слънчоглед, че не им достига суровина за производство на олио и са против забраната за внос на зърно, която изтича на 15 септември. 

Жулиета НИКОЛОВА