В село съвсем наблизо до Добрич, в посока Балчик, добруджанецът Христо Георгиев преди година решава да започне да произвежда жив шоколад, предаде репортер на "Фокус". "Живият шоколад е кръстен така, защото при производството му не се използват температури по-високи от 45 градуса при цялостното изготвяне на продукта. Всички продукти, които се влагат в него, като билки и плодове, също не се обработват топлинно. Те също се сушат до 45 градуса. Какаото се мели до тази температура в каменна мелница както навремето е мелено брашното. Според мен живият шоколад е много атрактивен, хората го възприемат и постоянно се спират при нас. Разпитват за него и се престрашават да го опитат", разказа Христо Георгиев.

Предимствата са, че не се използват никакви млечни продукти и захар. Единствен овкусител е медът от планината. Добавя се за сладост и лешников тахан. Той придава и усещане за млечен шоколад. Какао, мед и лешников тахан са основата за живия шоколад. От там нататък са добавките в широк спектър - добруджански лютиви чушлета и блатна мента, трендафил от района на Казанлък, боровинки от района на Беклемето, сушени плодове, като сини сливи или кайсии, ягоди или малини, също от Добруджа.

По-голяма част от добавките земеделецът отглежда в своя двор, останалото е също българско производство. Вкусовете са разнообразни, интересни и прецизно подбрани, за да доставят наслада на небцето. Отличителна черта е, че всички продукти са натурални, те обаче не са силно изразени и придават балансиран вкус на отделните шоколадови блокчета. Добавките съставляват само 20% от целия продукт.

Процесът на направа на един жив шоколад е много трудоемък, отнема доста време, признава Христо Георгиев. Това е причина участията във фермерските пазари да бъдат по-редки, но затова пък всяка поява е свързана с голям интерес и продуктите се изчерпват бързо. С максимални усилия за 24 часа се изработват 90 шоколадчета. 

Технологията на направа на такъв шоколад е древна, идва от културата на индианците. С времето тя се предава от ентусиаст на ентусиаст. Главното е, че продуктът няма никакви изкуствени добавки. Засега пазарите за такава продукция са само в рамките на нашата страна, главно в столицата и в региона на Добруджа.

Христо Георгиев днес е сред участниците в изложението на местни продукти, което се провежда в Добрич на площад "Цар Борис ІІІ“,  пред сградата на Община Добричка, която е организатор, съвместно с Фондация "Добруджа - история, традиции и култура“.

Фермерският пазар предлага само продукти на земеделци от региона - мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, патешки деликатеси, плодове, зеленчуци, сладкарски и хлебни изделия, натурални сокове, оцет, шарлан и др. Занаятчиите представят също плетива, био свещи, накити от рог, гайди, кавали, елхови играчки, бродерии с шевица и други интересни творби.

Жулиета НИКОЛОВА