На 19 юли, само за няколко часа, малка, но високомотивирана група ентусиасти от Добрич и Шабла са разчистили от избуялата растителност и битови отпадъци северния сектор на археологическите разкопки под фар Шабла. Това съобщиха от Регионален исторически музей - Добрич.

Екипът е включвал граждани със солиден стаж в работата, доброволци и деца със солиден стаж в игрите край морския бряг. В събитието са участвали научният ръководител на международната археологическа експедиция Кария, както и главният експерт към отдел "Култура" на Община Шабла. 

Открила се е позабравена през годините гледка – двуметровата стена на ранновизантийското укрепление и основата му, датираща от времето на късната Римска империя и северната кула на квадрибургиума.

В хода на работата е възникнала идея - разчистване на сектор Юг на археологическия комплекс. Специалистите очакват да открият основи на ъгълова кула от късноримското укрепление-квадрибургиум; външна защитна стена-протеихизма; останки от питоси; крепостна кула от ранновизантийския кастел; основи на ранновизантийско жилище и част от антична винарна.

Така през летния сезон посетителите ще имат възможност да разгледат величествените останки на Кария - древното лице на Шабла.

От района на Кария води началото си днешният град Шабла. "Не допускайте тя да тъне в боклуци, защото народ, който не уважава наследството си, сам е обречен на забрава", посочват музейните служители.

В 9:00 часа утре - 28 юли (петък) ще започне почистването на историческото място. Всеки желаещ при възможност може да се присъедини. Сборният пункт е под фар Шабла. Събитието ще бъде подпомогнато от община Шабла.