Доброволческа акция за почистване на района около Дуранкулашкото езеро организират тази събота, предаде репортер на "Фокус". Поканата е отправена към всички природолюбители и приятели на Центъра за защита на природата (ЦЗПЖ) и животните и Българското дружество за защита на птиците. 

Живописната влажна зона е изключително значима за Крайморска Добруджа, тъй като е защитена местност. Опазват се над 260 вида застрашени от изчезване животни, риби, птици и растения. Вследствие на интензивното къмпингуване и риболов в района, бреговете на блатото са силно замърсени. "Тук идваме ние – доброволците, които ще запретнем заедно ръкави и ще свършим нужната работа, за да възстановим естествената красота на тази важна екосистема. Повод за акцията е международната традиция "Дунавско почистване", която се провежда по поречието на река Дунав, като те изпращат нужните за консумативи", разказа Християн Христов, директор на ЦЗПЖ в Добрич.

Сборният пункт е пазарчето в центъра на с. Крапец. Събирането на доброволци там започва в 8:30/9:00 на 9 септември. Създадена е възможност желаещите  заедно да отидат към опръстенителния лагер, за да започнат деня си с наблюдение на птици и запознаване с дейността на лагера. След това предстои разпределяне по различни точки, които са силно замърсени. "Чрез нашето

съвместно действие ще премахнем отпадъците, гарантирайки, че езерото ще остане убежище за разнообразна дива природа и източник на гордост за нашата общност. Бъдете част от това смислено начинание заедно с децата си, защото по-ценен урок от близката среща с природата и екологичната грижа няма", посочи още Християн Христов.

Отправена е благодарност за подкрепата на асоциираните партньори от "Зеления Пламък“, "Черноморски център за развитие“ и "Място Езерец“. 

Жулиета НИКОЛОВА