Добрички ученици ще създадат своя визия за климатична неутралност на училищата им като част от дейностите на общността, подкрепени от Общината. Това стана ясно на работна среща с участието на различни заинтересовани страни под наслов "Училищата като лидери по пътя към климатична неутралност на общините", която се проведе в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Две иновативни училища - СУ "Димитър Талев" и СУ "П.Р. Славейков" в добруджанския град са приобщени в този не толкова проект, а по-скоро мисия. Тя е подкрепена активно от Община град Добрич и Националния доверителен екофонд в рамките на Проект "Визия 2045“, финансиран от Европейската инициатива за климата на Германското федерално правителство. Екофондът е и инициатор на днешната среща.

Най-общо идеята е всички заедно да се превърнат в двигател за климатичната неутралност в градовете. Това касае много аспекти, които пряко влияят върху въглеродния отпечатък. Целта е той да бъде намален чрез разнородни действия, част от ежедневието ни. Това включва отоплението и ползването на електричество, консумацията на вода, генерирането и разделно събиране на отпадъци, храненето, снабдяването с различни консумативи, мобилността (в случая придвижване до и от училище на работещи и ученици), поддържането на училищните дворове и образованието, което може да даде насоки как да се живее по екосъобразно.

Чрез специално създаден онлайн калкулатор двете добрички училища са изчислили въглеродния отпечатък при тях. Данните за двете учебни заведения са почти сходни. С най-голям дял са отоплението и електричеството, следвани от храненето, което трябва да бъде преобразувано в посока на повече здравословни схеми, и на трето място с най-голям процент е мобилността, тъй като за придвижване до училище или учебни екскурзии се използват автомобили, а не еко транспорт.

Желанието е в бъдеще в двете училища да бъдат изградени системи за сграден енергиен мениджмънт. През есента учениците ще бъдат обучавани за всичко това и ще им бъде дадена възможност да разработят своя визия за климатична неутралност на техните училища. Предстоят също обучения на учители, специализации в Германия, където работата в тази насока е напреднала. Двете училища са снабдени с различни уреди, които отчитат вредните емисии в помещенията, които се обитават от персонал и учащи. 

Цялостната концепция на този своеобразен проект е да се даде възможност за трансформация към климатично неутрално училище, също устойчиво използване на ресурсите. Това се случва в условия на диалог между всички в общността, обединявайки гледни точки, опит и действия. Колкото повече заинтересовани страни се включат, като общини, училищни екипи, родители, различни доставчици - на транспортни услуги, събиране на отпадъци, производители на храни и т.н., толкова по-добро би било сътрудничеството и по-осезаеми резултатите от тази мисия. 

Отделно подобен подход и практика се превръщат в успешни модели на подражание, което би приобщило повече хора в каузата. 

Община град Добрич е сред добрите партньори на Националния доверителен екофонд. Това отбеляза Камелия Георгиева, експерт в екофонда. Сред участниците беше зам.-кметът "Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева, която приветства присъстващите на форума и пожела: "Да пазим климата, нека това е нашето послание към учениците".

Жулиета НИКОЛОВА