Добрич вече разполага с Шишеяд, благодарение на BG Бъди активен и дългосрочната програма Място България, предаде репортер на "Фокус". Шишеядът е разположен в пространството пред Центъра за защита на природата и животните. Новата придобивка дава възможност на децата на добруджанския град да бъдат помощници в каузата за разделно събиране на отпадъци, а посланието е: "Промяната идва от нас и от нашите последователи".

Децата вече редовно захранват жълтото съоръжение с предварително смачкани бутилки, както и поставената до него ябълка за събиране на пластмасови капачки, което пък спомага за друга кауза - "Капачки за Бъдеще". Малчуганите от Зеленото училище към зооцентъра изпразниха за първи път съоръженията и всичко събрано потегли за рециклиране.

Добрич е сред деветте града в страната, участващи в пилотен проект на голяма търговска верига, в рамките на който бяха поставени автомати за разделно събиране в десет магазина. Добрич е рекордьор по върнати количества кенчета и пластмасови бутилки в автоматите. Събраният материал ще послужи за производството на бутилки с 30% рециклиран материал. Чрез автомата в град Добрич дневно се връщат между 7000 и 8500 пластмасови бутилки или кенчета. За сравнение по около 6000 опаковки на ден събират най-натоварените автомати в държави, в които тази система работи от години, посочват от търговската верига.

Жулиета НИКОЛОВА