Елитно ендоскопско обучение в Порто, Португалия премина началникът на Първо вътрешно отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Д-р Илко Костурков бе част от форума, който събра водещи гастроентеролози от Европа и Япония, сред които проф. Яхаги – един от най-изявените експерти в областта, предаде кореспондент на “Фокус". Д-р Костурков беше единственият представител от България.

Темата бе ендоскопската субмукозна дисекция – специализирана техника, позволяваща премахването на големи полипи и ранни злокачествени образувания в стомашно-чревния тракт. Интервенцията се прилага в Първо второ отделение на болницата в Горна Оряховица от около година, като при подходящи пациенти предлага алтернативно оперативно лечение и осигурява ендоскопско отстраняване на лезиите в стомашно-чревния тракт

Гастроентерологът участва и в обучение по ендоскопска ехография в Загреб, Хърватия, заедно с водещи свои колеги от България. Този форум беше фокусирано върху ендоскопския ултразвук – техника, която позволява детайлна диагностика на различни лезии, свързани най-вече с онкологични заболявания на панкреаса и черния дроб.

На наскоро проведената конференция на младите гастроентеролози в България д-р Илко Костурков и д-р Станислав Ташев, специализант по гастроентерология в Горна Оряховица представиха пред аудиторията два значими клинични случая от своята практика. Първият  беше "Малигнен меланом на стомаха“ – рядка форма на злокачествено образувание в стомашната лигавица, която изисква прецизна диагностика и специфичен терапевтичен подход. Презентацията включва подробно описание на симптомите, ендоскопските находки и особеностите на хистологичното изследване, както и обсъждане на възможностите за ранно откриване и профилактика на меланома в гастроинтестиналния тракт. Вторият представен случай, озаглавен "Ендоскопска субмукозна дисекция – големият опит“, акцентира върху натрупания опит и резултат от прилагането на иновативната техника за ендоскопско отстраняване на полипи и ранни злокачествени изменения в стомашно-чревния тракт. Д-р Костурков подробно разгледа препоръките за този метод, който се използва успешно в болницата в Горна Оряховица от близо година. Субмукозната дисекция позволява и прецизно безопасно отстраняване на дълбоки лезии и големи полипи, като в много случаи се избегне необходимостта от оперативна интервенция. Това значително намалява риска за пациентите и дава възможност за лечение на ранни форми на ракови заболявания в ГИТ.

Като обучаващ ендоскопист, д-р Костурков също така ръководи обучението на младите специалисти по време на конференцията. Той проведе демонстрации на основните техники за премахване на полипи и извършване на ендоскопска хемостаза – критична процедура за овладяване на кръвоизливи по време на интервенцията. С участието си в конференцията лекарят сподели ценни практически знания и умения с по-младите си колеги, като допринесе за тяхното професионално развитие в тази вълнуваща дисциплина.