Военният паметник, посветен на загиналите деветима гвардейци от Горна Джумая по време на Втората световна война на 15 и 16.09.1944 година при село Звегор (днешна Р.С.Македония), ще бъде върнат на мястото му. Това съобщи за "Фокус" Здравка Чимева от сдружение "Движение - Ние жените".

От думите й стана ясно, че са получили писмо от Агенция "Митници“, в което се посочва, че след приключване на ремонтните дейности на пункта, паметникът ще бъде върнат на мястото му.

"Военният паметник ще бъде върнат на ГКПП "Станке Лисичково“ Митнически пункт Логодаж“ възможно най-скоро след приключване на строително-ремонтните работи, като ще заеме своето представително място пред административната сграда", се посочва в писмото от Агенция "Митници".

Здравка Чимева добави, че на 14 септември (събота) 2024 година от 09:30 часа с поклонение ще бъдат почетени деветимата герои. 

Поклонението се организира от Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – СОСЗР и "Движение – Ние жените“.

Припомняме, че в село Звегор загиват 9 гвардейци и трима членове на полка. 

В историята остават имената на Асен и Златко Дрменджиеви, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов и Личо Иванов.