Град Добрич се превръща в притегателен център за влиятелни учени, с тези думи директорът на Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич Добри Добрев откри научна конференция, която се провежда днес и утре в Дом-паметник "Йордан Йовков", предаде репортер на "Фокус". Във форума е поставен акцент върху новите извори, методи и перспективи пред регионалните изследвания, които се отнасят до историята на българските земи и народ в периода ХV – XIX век.

По думите на Добри Добрев историята на добруджанския град в основната си част е описана в османски документи, а форумът отразява това. Научната конференция се осъществява в рамките на проект за повишаване на професионалната квалификация на служителите в Добричкия и Силистренския исторически музеи чрез развитието и надграждането на изследователска мрежа за регионални изследвания.  

Модератор на първата сесия е чл. кор. проф. д.и.н. Иван Русев от Института по балканистика към Българска академия на науките. В сесията участват доц. д-р Андреас Либератос от университета "Пантеон" в Атина, проф. д-р Айше Каяпънар от Университета по национална защита в Анкара и доц. д.и.н. Милко Палангурски от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Темите са: "Земевладение и нация или балканската история на един варненски чифлик“, "Османски документи за Видин и Видински регион: представяне, състояние и теми за изследване (XV – XVII век)“ и "Национални и регионални партийни лидери – взаимовръзка и зависимост“.

Проектът е разработен съвместно от РИМ-Добрич и РИМ-Силистра през миналата година. Финансирането е от Национален фонд "Култура". Няколко важни събития са реализирани досега. В началото на годината е организиран цикъл от онлайн лекции, след това в Силистра е проведен дискусионен форум и сега кулминацията е научната конференция в Добрич. Всички представени интересни теми по проекта ще бъдат обединени в края на годината в научен сборник. 

Сред официалните гости на откриването на конференцията беше и зам.-кметът на Община град Добрич д-р Емилия Баева, която приветства участници и гости от свое име и това на кмета Йордан Йорданов. "За нашия град е изключителна чест да бъде домакин на тази авторитетна научна конференция, в която участват изтъкнати учени в областта на Балканската османистика. Освен това за нас е удоволствие, че тази конференция е част от проявите, свързани със 70-годишнината от създаването на Регионален исторически музей - Добрич", каза д-р Баева. Тя допълни, че за този период от време многобройни научни специалисти са допринесли да бъде проучена историята на Добрич и региона. Този процес продължава и в наши дни, за да бъде съставена една по-пълна и правдива картина на това какво е било преди и каква е ролята на Добруджа в националната ни история. 

Жулиета НИКОЛОВА