Нова детска градина ще строят в Белащица, съобщи за Plovdiv24.bg кметът Трендафил Бакалов. Проектът вече е одобрен от Министерството на образованието. Тя ще бъде в двора на училището, който е доста голям, обясни кметът.

Ще се разшири и училището, защото населението се увеличава и нуждата се увеличава, а местата вече не достигат.

"А пък, за да се развива едно населено място, трябва да има млади хора. Няма ли млади хора, то е обречено", категоричен е кметът.

Сега съществуващата сграда на училището е недостатъчна като капацитет. Затова тази година ще се изградят две нови сгради, от преместваемите. Общината го е видяла това като изпълнение в село Марково и затова ще се реализира и при тях, в Белащица. 

Проектът за разширяване на училището е на стойност около 80 000 лева. Ще има физкултурен салон, защото настоящото няма такъв, ще се увеличат класните стаи. Ще се подобри и инфраструктурата около училището.

Има проект и за нов център на село Белащица, с пешеходна зона, похвали се още кметът Бакалов.

Както вече писахме, предстои и мащабен проект за 15 милиона лева за рехабилитация на водопроводната мрежа в Белащица. Рехабилитацията на първи етап е за около 3,5 милиона лева. В момента тече процедура по избор на изпълнител, така че се очаква тя да започне през тази година.