Увеличава се броят на обявените свободни работни места за област Русе през август. Това съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта".

През август административната статистика на Агенция по заетостта отчита ръст на обявените от работодателите свободни работни места. През месеца в бюрата по труда в област Русе заявените работни места на първичния пазар на труда са 392, при 264 през юли. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в сектора на преработващата промишленост (42,8%), следват образованието (29,6%), търговията (6,6%), строителството (6,4%), държавното управление (3,3%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през м.август са: преподаватели, приложни специалисти в природнте и техническите науки, персонал в сферата на персоналните услуги, продавачи, персонал, полагащ грижи за хората, строители работници, машиностроители, квалифицирани работници по инсталиране и ремонт на ел.съоръжение, квалифицирани работици по производството на храни, облекло, дървени изделия, оператори на стационарни машини и съоръжения, водачи на МПС, чистачи, работници в добивната и преработваща промиленост и др.

През м.август броят на започналите работа регистрирани безработни възлиза на 300 лица. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработващата промишленост-25%, следват тези от търговията-13,2%, хотелиерството и ресторантьорството - 7,3%, държавното управление-6,9%, административните и спомагателните дейности-5,2%, хуманното здравеопазване -4,5% и др.

През август 83,0% от започналите работа лица са устроени в реалната икономика. На субсидирани работни места са били назначени 59 безработни от рисковите групи– 26 по мерки за заетост, 17 по програми и 16 по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР).

Според административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица[1] в област Русе през м.август е 5,5%, каквото е било и през предходния месец юли. За страната равнището на регистрираната  безработица през август е 5,3%. Регистрираните  безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) през месец август са 4539, което бележи незначителен ръст от 12 лица спрямо месец юли.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ветово – 22,4% /792/, следват общините Борово – 19,3% /267/, Ценово – 18,3% /291/, Две могили – 16,5% /420/; Бяла – 12,2% /476/, Сливо поле – 7,7% /230/, Иваново – 4,0% /104/ и най-ниско в Русе – 3,0% /1959/.

Според отчетените данни през август броят на новорегистрираните безработни е 484 лица. Те са със 105 лица по-малко от предходния месец и със 70 по-малко спрямо регистрираните през август 2022г. Други 15 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда от областта за месеца са активирани 68 неактивни за пазара на труда лица.

[1] Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2021 г.