Иновации с европейски средства могат да разработват всички микро, малки и средни предприятия у нас. Срокът за кандидатстване за европейско финансиране е 15 май, поясняват от Областния информационен център във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

В тази връзка от ОИЦ организират информационен ден за представяне на процедурата. Той ще е днес, от 11:00 часа в голямата зала на Община Велико Търново. Подробностите ще бъдат разяснени от експерти от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК), към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

От безвъзмездната финансова помощ ще могат да се възползват микро, малки и средни предприятия (МСП), дружества с до 3000 служители и средна пазарна капитализация, регистрирани до 31 декември 2020-а. Големи компании и фирми също могат да кандидатстват, но единствено в партньорство с МСП.

Процедурата е с общ бюджет от 127 млн. лв. Минималният размер на финансирането е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв. В зависимост от категорията на предприятието процентът на съфинансиране е между 25 и 60 %.

Проектите на кандидатите трябва са насочени към някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) – "Информатика и ИКТ“, "Мехатроника и микроелектроника“, "Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Подкрепата е за разработване на продуктови иновации или такива в бизнес процесите, свързани с изследвания, изпитвания, измервания и валидиране, както и създаване и тестване на прототипи и пилотни линии. Ще се финансират още иновации в областта на изкуствения интелект и повишаването на промишления капацитет, облачните изчисления (Big Data, Grid and Cloud Technologies), комуникационните мрежи, вкл. безжични сензорни мрежи, комуникация или управление. Допустимо е и разработване на ИКТ подходи в машиностроенето, медицината, творческите и рекреативните индустрии, дигитализацията на културно-историческото наследство, телемедицината, блокчейн технологиите, в областта на автономните роботи и системи и др. Финансиране ще могат да получат и дейности по разработване на нови методи за чисто производство, съхранение, преработка и дистрибуция на специфични български съставки и продукти. Също и за разработване на водород-базирани технологии в индустрията, енергетиката, транспорта и бита. Средства ще се отпускат и за иновации в процесите по ин-витро, тъканното инженерство и регенеративната медицина, както и за нови решения в културни и творчески индустрии, като сценични и визуални изкуства, медии, библиотеки и др.

Пълна информация за процедурата "Разработване на иновации в предприятията“ има в системата ИСУН 2020 (https://shorturl.at/awTW6), където се кандидатства и онлайн чрез модула за електронно кандидатстване.