До около 20 октомври би трябвало да бъдат подменени всички 70 стоманобетонни панела в 200 метровия участък, който се ремонтира в момента. Това стана ясно от промерка на Драганов на ремонтните дейности, информираха от ОА-Русе.

След това ще започне изпълнението на тротоарните блокове и полагането на хидроизолацията и асфалтовата настилка. Тези дейности би трябвало да приключат до края на ноември.

Днес в българския участък на моста беше опреснена и пътната маркировка. Целта е по този начин да се привлече вниманието на шофьорите и да се избегнат всякакви опити за изпреварване при движение по моста, защото от средата на септември до момента 39 водачи са санкционирани за неспазване на забраната за изпреварване в зоната преди ремонтните дейности на Дунав мост при Русе. Подобни нарушения водят до временно блокиране на движението по мостовото съоръжение.

По време на инспекцията по-рано днес относно организацията на движението по време основния ремонт на българския участък на съоръжението стана ясно, че средно по около 4000 леки автомобила излизат от България през ГКПП "Дунав мост“ при Русе, което е с около 180 повече спрямо миналата година. Статистиката е за месец септември и данните бяха представени на областния управител Драгомир Драганов 

По думите на областния управител регулирането на движението от служителите на Регионална дирекция "Гранична полиция“ е изключително ефективно и благодарение на техния професионализъм не се е стигнало до големи задръствания в района.

По-детайлна справка показва, че само през септември тази година са преминали 118 576 леки автомобила в едната посока, което е с над 5100 повече спрямо септември 2023 г. Колкото до камионите, то в страната през границата при Русе са влезли 35 413 тира, а на изход са преминали 38 582 камиона. Това означава, че средно на ден от страната излизат 1180 камиона, а излизат 1286. За момента трафикът продължава да се регулира от служители на Гранична полиция и изпълнителите на ремонтните дейности. Утре преди обед се предвижда да се направи тест на новата светофарна уредба.