Днес се навършват 𝟏𝟐𝟎 години от основаването на Варненското археологическо дружество, предаде репортер на Радио “Фокус" - Варна. То е учредено на 𝟏𝟐.𝐗𝐈𝐈.𝟏𝟗𝟎𝟏г. с цел издирване, съхраняване и изучаване паметниците на миналото, и популяризирането им сред населението.

С най-голям принос за създаването и развитието на варненската, а и на българската археологическа наука въобще, имат двамата братя Карел и Херман Шкорпил, които са сред създателите на Археологическия музей и на музейното дело във Варна.

От Археологическия музей във Варна, допълват, че създаването на Варненското археологическо дружество (ВАД) има много важна роля за разрастването на археологическата сбирка.

Още на учредителното събрание се взема решението дружеството да направи всичко необходимо за организиране на градски музей, който да издирва, съхранява и изучава паметниците от миналото на Варненски окръг. Това решение не се приема с охота от Централното археологическо дружество в София и от МНП.

Възникват редица разногласия между местните дружества и София по въпроса имат ли право в провинцията да създават музеи. Това е и едно от условията ВАД да приеме да стане клон на Централното археологическо дружество в София.

В резултат на продължителни преписки през 1902 г. МНП отпуска една стая във варненската Девическа гимназия за съхраняване на събраните старини. В същото време д–р Йонас Басанавичюс като общински съветник и член на Варненското археологическо дружество подема инициативата за създаване на градски музей.

И така на 5 юни 1902 г. Общинският съвет утвърждава проектоустава на Варненския археологически музей. Осигуряването на необходимите помещения се протака дълго време от МНП и остава да съществува само археологическа сбирка в сутеренните помещения на Девическата гимназия с уредник Карел Шкорпил и трима помощници–членове на дружеството.

Десислава ВАСИЛЕВА