Емил Табаков, един от най-изтъкнатите български диригенти и композитори, празнува днес своя рожден ден. Роден в Русе, маестрото започва своята забележителна музикална кариера именно в родния си град. През 1976 година той поема ръководството на Русенската филхармония, с което поставя началото на дългогодишната си успешна работа като диригент и композиторл

През годините, Емил Табаков продължава да печели признание както в България, така и на международната сцена. След успешния си старт в Русе, той поема диригентския пост на Камерния ансамбъл "Софийски солисти“. Постепенно се изкачва по професионалната стълба и през годините заема ключови позиции като главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония, пише dunavmost.com.

Международната кариера на маестро Табаков започва през 1994 година, когато е поканен да ръководи Белградската филхармония. Неговият талант го отвежда и в Турция, където оглавява Симфоничния оркестър на Билкент в Анкара, позиция, която заема от 2002 до 2008 година. Завръщайки се в България, Табаков поема ръководството на Симфоничния оркестър на БНР, където работи от края на 2008 до 2015 година.

Признат не само като диригент, но и като композитор, Емил Табаков е автор на десет симфонии, както и на редица концерти за оркестър и различни инструменти, камерни и солови произведения. Неговите творби са изпълнявани в редица престижни зали по целия свят, а творческата му активност не спира да вдъхновява нови поколения музиканти.

Емил Табаков е и носител на множество престижни награди в областта на музиката. През 1992 година той е удостоен с наградата "Музикант на годината“ от Българското национално радио. През същата година получава и международно признание, като е избран за "Мъж на годината“ от Международния библиографичен център в Кеймбридж. През 2012 година той е включен в списъка на 100-те най-добри професионалисти според същия център, което потвърждава неговото значимо място в световната музикална общност.

Тази година, в рамките на 63-ия Международен фестивал "Мартенски музикални дни“ в Русе, публиката имаше възможността да се наслади на сценичната реализация на балета "Калопа“, чиято премиера бе дирижирана лично от маестро Табаков. Успехът на тази премиера още веднъж подчертава неговото непрестанно творчество и способност да въздейства на публиката със своите произведения.

Честит рожден ден, маестро Табаков! Вие сте вдъхновение за българската и световната музикална сцена. Пожелаваме Ви още много здраве, радост, обич и творчески успехи. Нека изкуството Ви продължи да живее и вдъхновява още дълги години напред!