Днес, на Успение Богородично, граничната община Брегово празнува своя празник. Това съобщи за "Фокус“ кметът на общината Илиян Бърсанов. От днес до 20 август, в градчето разположено в непосредствена близост до границата със Сърбия, ще се проведат панаирни дни и фолклорен фестивал. Община Брегово е подготвила за  жителите и гостите на празниците богата културна програма с участието на певиците Деси Добрева, Анна-Мария, Ивана, оркестъра на Гъмзата Брас Шоу, водещите Драгомир Драганов и Иво Танев, видинския ансамбъл за народни и песни танци "Дунав“.

Празникът започна днес с официална церемония по вдигане на националния флаг и знамето на община Брегово пред кметството.  Видинският митрополит Даниил отслужи сутринта тържествена литургия по повод един от 12-те най-големи християнски празници – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Днес е и храмовият празник на църквата "Успение Богородично“ в град Брегово.

Специален курбан за здраве за жителите на община Брегово приготви майстор-готвачът Иван Звездев, а владиката освети курбана.

В рамките на панаирните дни, на 16 и 17 август, ще се проведе и третият фолклорен фестивал "Хоро се вие край Тимок“, допълни Бърсанов. Той се организира от местното читалище "Развитие-1897 г.“. Във фолклорния фестивал са заявили участие самодейни танцови състави и изпълнители от България и съседните Румъния и Сърбия, уточни кметът.

В сутрешните панаирни дни за децата ще се проведат уроци по грънчарство. Базар със стоки и сувенири ръчно производство ще зарадва жителите и гостите на празника. За децата до 20 август общинарите са организирали и игротека "Бързи, смели, сръчни“, като за най-добрите са осигурени награди.

По време на панаирните дни ще има безплатен транспорт от всичките девет  села от общината до Брегово.