В Кюстендил ще се състои кръгла маса под надслов "100 години от убийството на Тодор Александров", предаде "Фокус“. Началото е от 11.00 часа в къщата на Баба Дона Ковачева – база на ВМОРО в Кюстендил. 

Организатори на научния форум са Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт. Водещ ще бъде доц. д-р Ангел Джонев.

Д-р Георги Георгиев ще говори по темата за Тодор Александров, българската национална драма и второто възсъздаване на ВМОРО (1913-1915). Друг участник в кръглата маса е доц. д-р Живко Лефтеров. Той ще представи дейността на Тодор Александров по време на Първата световна война.

 Д-р Володя Милачков ще говори за Вътрешната добруджанска революционна организация и ръководителят на ВМРО Тодор Александров, а доц. д-р Александър Гребенаров ще постави акцент върху 100 години от превратностите в националноосвободителното движение на македонските българи и покушението срещу Тодор Александров. Кръглата маса ще завърши с доклад на доц. д-р Ангел Джонев на тема "Паметта за Тодор Александров“.