Голяма част от бездомните хора, които се настаняват в местата за настаняване с дългосрочен престой, не са жители на град София – пристигат в столицата, за да намерят по-добри условия за труд и подслон, но понякога остават на улицата като бездомни. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ директорът на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община Минка Йовчева.

"Апелът ми е по-скоро хората от провинцията да търсят социална подкрепа в градовете, където имат постоянен и настоящ адрес. Самите граждани трябва да осъзнават, че имат права и по Закона за социалното подпомагане, и когато живеят в града, където имат постоянен и настоящ адрес, те могат да ползват както социалните услуги в този град, така и възможностите за социалното подпомагане в материален и финансов аспект,“ подчерта тя.

Капацитетът на местата за настаняване за дългосрочен престой бездомните лица в столицата е 510 места, като към настоящия момент има около 70 свободни места, обясни още Минка Йовчева и добави, че мобилните екипи и Кризисния център за настаняване на бездомни лица на Столична община работят през цялата година, като целта е максимално гъвкаво и бързо хората да достигат до социалните услуги, които им се предоставят. "Имаме си своите проблеми, имаме какво и още да работим по тази тема, но вече 10 години екипите работят, всяка година надграждаме с нови идеи дейностите на Столичната община, така че да можем да отговорим на все повече потребности и трудности, които сме срещали през годините.“

Специалистът сподели още, че освен топъл обяд и завивки тази година идеята на Столична община е с помощта на специалисти да се засили комуникацията с хората, останали на улицата. "Искаме да ги мотивираме да достигат до социалните услуги, защото столицата, градът, улицата не е техен дом. Те трябва да имат подслон. Наистина е важно в най-студените дни да се възползват от това, което можем да осигурим.“

Столична община работи и с неправителствени организации, обясни още тя, които подкрепят екипите в работата им с бездомните хора. "Работим комплектно, работим добре с неправителствения и общинския сектор, но е трудно и болно да обясним на хората, много често отритнати от своите роднини, че обществото и ние като институция, община, им протягаме ръка в този момент,“ сподели тя.

Социалните услуги предлагат много разширена подкрепа и на децата бежанци, като според нея не бива да се преекспонира с тази тема от медиите и социалните мрежи. "Те също имат право на една добра грижа за тях. Нашите експерти работят добре и децата в риск  имат 24-часова грижа от специалисти и са под наблюдение от работещите в социалните услуги. Няма нищо по-човешко и нищо по-достойно от това да работиш с тези уязвими деца, пък и с възрастни хора, които така и иначе имат нужда от по-специализирана подкрепа. И ние като общество малко ли много сме длъжници на тях. Трябва да възприемаме различните,“ категорична е Минка Йовчева.