109 000 лева е загубата на общинското дружество “Екобус". Това сочи докладът на директора Илко Търпов за изминалата година, видя Plovdiv24.bg  в писмо до председателя на Общинския съвет - Атанас Узунов. 2700 лева пък е капиталът на дружеството.

Отчетът трябва да бъде разгледан от общинските съветници и приет на сесия. От официалното писмо е видно, че основните разходи са за заплати - в случая на директора - 28 000 лева. В същото време за външни услуги са дадени 61 000 лева, а за материали - 1000 лева.

Припомняме, че създаването на дружеството беше направено през миналия мандат, когато кмет беше Здравко Димитров, а ресорен заместник - Тодор Чонов. Идеята беше общината да бъде независима от частните транспортни фирми, да разполага със собствен превозвач със съответния лиценз, което да даде възможност за кандидатстване по различни европейски програми за закупуване на автопарк, който да е общинска собственост.

През настоящия мандат през месец май общината кандидатства с проект по оперативна програма “Региони в растеж" за финансиране с 20 млн. лева за закупуване на електрически автобуси и зарядни станции за тях.

Според доклада на директора на “Екобус" ЕООД Илко Търпов почти 109 000 лева е загубата за 2023 година, а 28 800 лева е от предишни години. Така общо непокритата загуба, която ще трябва да се покрие от общинския бюджет е малко над 137 800 лева.

Докато общинското дружество не придобие собствени автобуси, с които да оперира и съответно да изпълнява ролята на общински превозвач, няма да може има каквито и да е било приходи.

Според доклада липсват средства, с които дружеството да разполага за предпроектни проучвания и процедури по ЗОП при отваряне на европейските фондове по НПВУ (Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България).

Впечатление обаче прави дейността и функциите на самия директор за последното тримесечие на 2023 година. Според отчета му важните събития, засегнали дружеството, са местните избори през октомври( неясно защо), сключен е договор за проучване и анализ за кандидатстване по проекта за Интегриран градски транспорт и индексиране на държавната субсидия на превозваните с 15%.

Конкретно директорът на губещото дружество е участвал в кръгла маса, организирана от Министерството на транспорта; написал е писмо до НКЖИ за електрозахранването на зарядни станции на депото за електрически автобуси в “Тракия"; участвал е на среща с ресорна комисия към Общинския съвет; участвал е на пресконференция на Българската стопанска камара; изготвил е проект за бюджет за 2024 и е написал доклад до кмета за бъдещото развитие на дружеството, нещо, което междудругото го имаше още при създаването на структурата; допълнително посетил е Сливен за обмяна на опит.

Доколко всички тези дейност са допринесли и имат положителна добавена стойност за градския транспорт на Пловдив не става ясно от доклада. В него обаче директорът Илко Търпов пише, че е необходимо назначаване на секретарка и ПР, както и други експерти на граждански договор за осъществяване на редица задачи. Те обаче ще бъдат необходими, ако община Пловдив успее да спечели проекта за надграждане на градския транспорт.

Така, ако това желание бъде удовлетворено, то догодина разходите по все още неполучаващото приходи дружество, ще са още по-големи, като те вече са планирана да са - 262 540 лева.