294 абсолвенти от Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна получиха своите дипломи, съобщиха от пресцентъра на Медицински университет - Варна . Тази година, с цел спазване на противоепидемичните мерки, абсолвентите бяха разпределени на групи, а тържествената церемония се проведе в два различни дни.

На 20 ноември в Първа аудитория на МУ-Варна се състоя церемонията по връчване на дипломите на Випуск 2021 на специалностите "Медицинска сестра", "Акушерка" и "Управление на здравните грижи" на ФОЗ.

На 27 ноември дипломите си получиха абсолвентите от специалностите: "Здравен мениджмънт" – бакалавър и магистър, "Здравен мениджмънт и медико-социални грижи", "Логопедия", "Фармацевтичен мениджмънт и грижи", "Рехабилитация, морелечение, уелнес и спа", "Опазване и контрол на общественото здраве" и "Оптометрист".

Проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на МУ-Варна, се обърна към завършващите с думите: "Скъпи дипломанти, днешният ден бележи академичния край на образованието ви в един от най-проспериращите и високотехнологични университети в България, но и начало на едно ново и пълно с предизвикателства професионално бъдеще. Горди сме, че избрахте да посрещате изгрева и залеза на вашите студентски дни в Медицински университет – Варна. С чувство на възхищение и уважение пред желанието и амбицията ви днес посрещаме вашия успех! Затова днес за мен е истинско удоволствие и чест да ви поздравя: "Честито дипломиране!".

След тържествения поздрав на ректора на МУ-Варна проф. Антония Димова, декан на ФОЗ, отправи приветствие към дипломантите: "Вашият успех днес е особено значим, защото е постигнат в трудни времена. Последната година от обучението си бяхте изправени пред сериозни препятствия, но се справихте по достоен начин, помагайки на всички нас, вашите преподаватели, да ви предадем знанията, уменията и ентусиазма си. Поздравявам ви за това! Пожелавам на всеки от вас да открие в своята работа много повече от професия, да открие в нея своето призвание. Пожелаваме ви със знанията, уменията и професионалните си компетентности, но и със сърцата си, да се грижите за най-ценното, което хората притежават – здравето".

Според древната традиция всички студенти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" полагат клетва в професионалните идеали, положени още от Флоранс Найтингел. Данелия Великова от специалност "Медицинска сестра" и Христина Костова от специалност "Акушерка", заедно с проф. Силвия Борисова, ръководител на Катедрата по здравни грижи, произнесоха сестринската клетва. 64 абсолвенти от двете специалности, които получиха дипломите си, вече работят в лечебни заведения във Варна и страната.

Във Випуск 2021 на Факултета по обществено здравеопазване сред дипломираните са 11 отличници от специалност "Медицинска сестра", 1 от специалност "Акушерка", 4 от "Управление на здравните грижи", от специалност "Здравен мениджмънт" са 3, от "Здравен мениджмънт и медико-социални грижи" са 9, 18 са отличниците от специалност "Логопедия", 6 от "Фармацевтичен мениджмънт и грижи", 5 от специалност "Рехабилитация, морелечение, уелнес и спа", 4 от "Опазване и контрол на общественото здраве" и 5 отличници от специалност "Оптометрист".