Дионисиево шествие пренесе жителите и гостите на Пловдив в атмосферата на предстоящата Международна изложба за лозарство и винарство "Винария 2024", предаде репортер на "Фокус".

Кукери от селата Отец Паисиево и Войнягово, гайдари от ансамбъл "Еподай“ и състав от пловдивския фолклорен ансамбъл "Тракия“ дефилирaха по улица  "Александър Батенберг от Римския стадион до пл. "Стефан Стамболов". Пловдивчани и гостите на града имаха възможността на площада пред Общината да се почерпят с червено вино от 50-литрова бъчва, осигурена от винарска изба от Южна България.

Дионисиевото шествие се организира няколко дни преди старта на ВИНАРИЯ и символично възвестява началото на престижното изложение в Международен панаир Пловдив. ВИНАРИЯ 2024 ще се проведе от 20 до 24 февруари и ще покаже колекции от вина и високоалкохолни напитки на компании от осем държави, както и иновации за индустрията.

Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали от ВИНАРИЯ 2024, който ще се проведе  в Международен панаир Пловдив. В дегустациите участват проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.

На база на получените проби са сформирани две комисии. Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за "Златен ритон“.

13 топ дегустатори ще оценяват пробите на вина тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси.

Сред тях са Димитър Димитров, Ангел Кузманов, Лало Гешев, Пламен Танчев, Христо Иванов, председателят на Общото събрание на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов, който е ръководител катедра "Технология на виното и пивото“, доц. д-р Николай Стоянов и доц. д-р Надежда Благоева от УХТ.

Трима от членовете на дегустационните комисии са носители на приза "Енолог на годината“ – Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022).

Тази година член на дегустационните комисии на "Винария“ отново е и известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.