Не разбирам защо областния управител Минчо Афузов оспори решението на Общинския съвет за избиране чрез търг на инвеститор, които да получи учредяване право на строеж на фотоволтаична станция за 30 години. За нас това е най- целесъобразния начин, при който ще има най-голяма полза за гражданите на община Сливен. Така председателя на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев коментира казуса между институциите, който вече стигна до съда. Делото е насрочено за 24 февруари.

"Ние ще защитим пред съда целесъобразността на решението на Общинския съвет. Става въпрос за едни пустеещи земи, които ще се отдадат на инвеститор само за 30 години, през които той да изгради фотоволтаична станция. Заедно с това Общината трябва да получи 4,5 млн. лв. С тези пари и с допълнителни средства от общинския бюджет а ние предвиждахме Община Сливен да си направи собствена фотоволтаична станция, за да се справи с нуждите от електричество и то да е на по-ниска цена“, каза още Митев.

Общинският съвет гласува правото на строеж да се учреди по Закона за общинската собственост чрез търг. Според оспорването на областния управител правото на строеж трябва да става по реда на чл. 62 от Закона за енергетиката – без търг или конкурс.

"В момента има двама кандидат-инвеститори, ако ние се бяхме възползвали от възможностите на Закона за енергетиката, трябваше директно да учредим правото на строеж на един от тях по наш избор, в обществото обаче, щеше да остане съмнение защо точно на него. Другият желаещ да инвестира щеше да обжалва нашето решение. Именно, за да избегнем подобен род спекулации и действия избрахме да проведем търг. Другата полза е, че при търга има стъпка на наддаване от около 600 000 лв. и тогава Общината ще получи повече от 4,5 мил. лева, може да се стигне до 5 или 6 милиона“, допълни Митев.

Той подчерта,че ще направи всичко възможно, да убеди съда в целесъобразността от това решение на Общинския съвет и ползите за гражданите на Общината от него. Прогнозира,че в чиято и полза да се произнесе Административен съд Сливен, вероятно загубилата страна ще обжалва и така ще се чака решение от ВАС.