Започва обновяване и модернизиране на сградата на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на институцията Димитър Минев. Бенефициент по проекта е община Пловдив, защото тя е собственик на сградния фонд, а библиотеката е общинска-публична собственост, поясни Минев.

Експерти от общината и от библиотеката, както и външни експерти са направили технически паспорт на сградата за енергийно обследване.

"Това е нещо огромно, защото става дума за имот от 3000 квадратни метра разгърната площ. Това е една много сериозна подготовка от месец март миналата година. Проектът е на стойност близо 2,5 милиона лева за енергийна ефективност на сградата, т.е. трябва да има саниране. Тъй като библиотеката и сега е блицована с варовиков камък, това ще бъде направено само от вътрешна страна", каза Минев.

Ще бъде направено и лед осветлението, там, където няма, защото почти половината от библиотеката вече е с лед осветление. Книгохранилището също цялото е с лед осветление и със сензори.

"Ще бъде по-съвременно осветлението и ще има фотоволтаици на покрива за собствено ползване. Разбира се, климатизацията също ще бъде оправена с термопомпи и съвременни технически средства", каза директорът на библиотеката в Пловдив.

Той поясни, че тази година се навършват 50 години от пускането в експлоатация на сградата, това е половин век. Колкото и съвременна да е сградата, тя има нужда от обновяване, нови дограми, изолации и т.н. 

"Предстои да бъде подписано споразумението през месец януари, когато ще започнат вече и техническите проекти. Продължителността на изпълнението е 30 месеца, две години и половина. Това е изцяло безвъзмездна помощ, директно пари, които идват без никакво собствено участие". 

Дейностите ще се извършват поетапно, библиотеката няма да се затваря за потребителите и читателите. Ще има поетапно прехвърляне, преместване на дейностите, ще се осъвременява сградата. 

"Ние сменихме осветлението на книгохранилището, което е 14 етажа и беше луминесцентно, а това е една огромна консумация на електроенергия. То се ползва от време на време. Но сега навсякъде е лед осветление със сензори, т.е. те се включват тогава, когато има движение. По този начин месечните сметки на библиотеките за ток паднаха с около 3-4 хиляди лева.

При обновяването на библиотеката ще бъде още по-екологично, още по-добре и ефективно, и енергийно. Освен това ще се подобри и климатизацията. Сега, през зимата отоплението е добро, но през лятото тя функционира частично за читалните. Това са стоящи климатици, високи шкафове, които не решават въпроса за цялата сграда", поясни още директорът на библиотеката Димитър Минев.