Днес Православната ни църква почита паметта на Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Според народната традиция, светецът е покровител на зимата и студа и неговият празник бележи края на стопанския сезон, на годишния договор на слуги и ратаи и на най-хубавата част от топлата есен.

Денят на светеца е личен празник на точно 4571 жители на Община Стара Загора. Това става ясно от справката от Локална база данни "Население“, подготвена от експертите на Дирекция "Гражданско състояние“ в Община Стара Загора, предаде репортер на "Фокус".

За здраво име ще почерпят най-много мъже, които носят абсолютно непроменено името на светеца - 2469 старозагорци са кръстени Димитър. Дамският вариант на името - Димитрина, е вписан в личната карта на 277 жени.

На територията, обхваната от община Стара Загора, не живее нито една Деметра. Могат да се срещнат 15 дами с името Дима и още 55 с името Димана. По-старовремският вариант - Димитричка, принадлежи на 12 представителки на нежния пол.

Останалите разновидности на името са както следва: Димка (216 старозагорки), Мита (11), Митка (69) и Митра (32). Името Митрана не присъства тук.

При старозагорци разнообразието на мъжки имена, различни от точното копиране на името на светеца, е по-слабо. На първо място е производното Митко - 840 мъже. Димо са наречени 419 души, а с умалителното Димчо - 132-ма. За здраво име ще почерпят и 24-ма, кръстени Драган.

Ако днес посетите някой именик, поверието изисква да му се подарят бели цветя, за да е блага зимата и увити с яркочервен конец за здраве на човека. Домакините трябва да сложат на трапезата си курбан или гювеч с месо. Хапват се още варена царевица, ябълков сладкиш или печени ябълки, а също и тиква.

Община Стара Загора отправя благопожелания за весел празник и много здраве към всички празнуващи утре жители на града и общо 51 села!