В петък, 30 юни 2023 г., в залата на НЧ "Балкански просветител 1871“ – Смолян, кв. Райково пред много граждани, приятели и родственици на общественика, родоизследователя и духовния пастир Димитър Михайлов бяха представени дигитална изложба за живота му и неговото последно издание – родово проучване. Това съобщиха от Държавен архив – Смолян.

Събитието е по инициатива на читалищната деятелка Любомира Чаталбашева, организирано съвместно от Държавен архив – Смолян и НЧ "Балкански просветител 1871“, по повод 75-годишнината от рождението на свещ. Димитър Михайлов.

Чрез документи и снимки от богатия личен фонд на отец Димитър, съхраняван в Държавен архив – Смолян, присъстващите се запознаха или си припомниха, интересните му житейски случки. Трябва задължително да отбележим, че известният смолянски общественик и духовник, като човек, разбиращ историческата стойност на документите ги събира, съхранява и дарява, като създава уникален архив. След по-интересните снимки и документи, представени в изложбата бяха етапи от строителството на катедралния храм "Св. Висарион Смоленски“ – дневници, фотографии от изграждането, тържествата от първата копка,  освещаването на камбаните. Съхранени са материали от дейността му като първия демократично избран кмет на Смолян, след 1989 г.

Сийка Кетева разказа за прекрасното родоведско проучване на свещ. Димитър Михайлов – "Родове Михайлови, Балабанови, Чикови, Гаджурови и произлизащите от тях фамилии“. Авторът запозна присъстващите с факти и лица, на които се натъква в краеведското си проучване. Изданието има текстова част, родови схеми и дори информация за лечебни билки, и рецепти. Отец Димитър обяви, че дарява екземпляри на всички културни смолянски институции.

Празникът беше озвучен от музикален поздрав, поднесен към юбиляря, от камерния състав при храм "Св. Висарион Смоленски", с ръководител Мария Кисьова, създаден при службата на свещ. Михайлов в храма. Много поздравления, цветя и мили думи получи отец Димитър от институции, близки, роднини и приятели.