Повече лъжи не ни се слушат, това е цирк, организиран от правителството. Това каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2“ Деян Дяков пред Културния дом в Раднево, където трябваше да се състои среща с представители на Министерство на енергетиката и МРРБ, предаде репротер на "Фокус".

"Това е цирк, организиран от правителството. Цирк, за който нямаме билети, но ще присъстваме всеки път. Вчера беше скандален ден за България. Териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора бяха качени в страницата на Министерството в последния момент и ако вчера ако не ги бяхме спряли медийно, щяха да минат за обсъждане в Министерски съвет, а днес вече щяха да са факт. Днес чакаме министъра за пореден път да ни излъже, да обясни как в комплекс "Марица Изток" ще има нови работни места, ще има нови предприятия и инвестиции през фирми, видно свързани с правителството. Това е скандално и не може Териториален план, който засяга 100 000 души да се обсъжда в рамките на един ден. Утре в Министерски съвет ще влезе и ще го приемат. Нашето предложение към правителството е този Териториален план да се обсъжда следващият един месец - на открити врати, с всички синдикати, работодатели и всички засегнати от региона. Не смятам, че днес има какво да обсъждаме. Ако днес позволим обсъждане, то ще бъде прието като обсъждане на Териториалния план, утре ще бъде приет и всичко ще приключи. Нашето предложение е Териториалния план за справедлив преход на Старозагорски регион да бъде внесен след един месец. Ние днес няма да преговаряме с никой. На нас ни повече лъжи не ни се слушат!", категоричен бе Дяков и заячи, че това е началото на края на комплекса. Той уточни, че актуализираните териториални планове са получени вчера в 13.30 часа и няма как да бъдат прочетени и обмислени за толкова кратък срок. 

На място пристигна и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, който уточни, че тези Териториални планове не стават и няма да сработят. "Ние сме против тях. Дали сме нашите становища на Министерство на енергетиката и на вси1ки засегнати страни. Те трябва да бъдат преработени", каза Тодоров. Той се обърна към заместник-министъра и заяви, че обикновено тези Териториални планове не създават работни места, а хората имат нужда от това. "Повечето от тях имат кредити, не знаят какво ще правят през утрешния ден, а планът не дава отговор на всички това. Снощи съм чел до 5.00 часа сутринта, за да мога да се запозная с това, което предлагате последно. За съжаление отново всичко става в последния момент, което въобще не е добра практика. Смятам, че хората реагират затова, защото смятаме, че нещата се опитват да ги пробутат в последния момент.  Много въпроси имам и се надявам да бъде направено истинско обществено обсъждане", категоричен бе Тодоров и уточни, че приемането на плана в този му вид ще бъде погром.

Рени АТАНАСОВА