Искаме да се изготви Национален план за справедлив преход, които изисква набор от програми, които да осигурят позитивно бъдеще за всички работници и служители, особено в нашия отрасъл, и в засегнатите дружества. Това съобщи за "Фокус“ председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2“ Деян Дяков. Той бе категоричен, че исканията на протестиращите са незабавно да приключат преговорите с Европейската комисия, в изпълнение на решението на НС от 12.01.2023г. за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост, в частта с тези 40% намаляване на въглеродните емисии.

"Искаме да не се разглеждат предлаганите от комисията за енергиен преход сценарии за окончателно затваряне до 2030 г. на мощности, които са в явно противоречие с нас. Палатковият лагер остава като заплаха и наш ангажимент при условие, че рамковото споразумение, което искаме за справедлив преход не бъде прието. То ще има срок до 28.09. да бъде разписано от правителството. Ние сме трезвомислещи хора и сме наясно, че министър Денков няма как веднага да разпише изготвения от нас документ, без да го обсъди с министрите си. Така, че ако до 28-ми не бъде прието, ние отново излизаме на улицата, основаваме си  палатковия лагер и оставаме да отстояваме нашите искания, които сме описали в Декларацията и в Националното споразумение за справедлив преход“, каза Дяков.

Протестиращите са склонни да останат няколко дни ако споразумението бъде категорично отхвърлено и управляващите не желаят да го коментират. "Ние ще влезем на среща с министър Денков, ако бъдем чути и приемат нашето споразумение в срок, няма да останем на палатков лагер, защото няма да имаме основателна причина. Надявам се протестът да е мирен“, каза Дяков.

Рени АТАНАСОВА