В събота и неделя, 28 и 29 септември, град Девин ще бъде домакин на третото издание на големия международен турнир по спортен риболов за Купата на Адриатика и Дунав. Общо 11 отбора от България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия и Северна Македония ще си оспорват трофея в по риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Надпреварата ще се проведе на река Въча, съобщиха от община Девин.

Българската страна ще бъде представена от три отбора, колкото пристигат и от Босна и Херцеговина. С по два са сърбите и македонците, още един пристига и от Хърватия. Ще се лови пъстърва, като специално за състезанието реката ще бъде зарибена както подобава за един от големите турнири на Балканите. За единия от нашите отбори "Фиш 24" ще лови прочутият в спининговия риболов Тодор Костадинов, световен шампион индивидуално за 2023 г. За "Фишинг зоун" пък ще играе вицешампионът от същата година Люси Дремалов. Останалите ни състезатели също са от елита, готови да дадат най-доброто от себе си в името на победата.

Организаторите благодариха специално на община Девин за подкрепата, която оказва на спортния риболов не са само сега, но и през годините. Град Девин се счита за "пъстървовата столица" на България, а на Въча дотук са провеждани шест световни първенства по риболов на пъстърва (ненадминат рекорд!) и още четири авторитетни международни турнира. През април 2025 г. родопският град за пореден път ще бъде домакин на световното първенство по улов на пъстърва с жива стръв, което ще се проведе на река Девинска.

Турнирът за Купата на Адриатика и Дунав ще бъде открит в петък, 17.30 часа, с церемония пред Културния дом в Девин. Състезанието е в събота и неделя от 9.00 до 14.00 часа в участъка на Въча при Михалково.

Това е трето издание на турнира, който е под шапката на Риболовната асоциация на страните от Адриатика и Дунав (RAJD). През миналата 2023 г. българският отбор "Фиш 24" спечели преходната шампионска купа, а младият Кристиан Близнашки стана индивидуален първенец в състезанието, което се проведе на река Железница в босненската столица Сараево. Спортният риболов на пъстърва се наложи като най-успешната дисциплина у нас в последните години, със сериозни международни успехи. На последните четири световни първенства в спининга с изкуствени примамки националният отбор на България зае първо, второ, трето и пето място в ожесточената конкуренция на повече от 15 други национални отбора. Към момента лидер в световната ранглиста на международната централа по спортен риболов ФИПС се явява капитанът на "Михалково" Георги Гетов – световен вицешампион за 2021 г., а Тодор Костадинов е пети. Националният ни отбор по улов на пъстърва с жива стръв не е излизал от тройката повече от 15 години, а Христо Пейков от КСР "Девин" е 13-ти в световната ранглиста, като преди него са само състезатели от перманентния шампион Италия.