Девин отбеляза тържествено 111 години от Освобождението на града и региона, и Балканската война, съобщиха от Общината. Кулминацията на тържествата беше снощи на площад "Игор Юруков", където се проведе тържествена проверка-заря от представителни блокове на 101- ви Алпийски полк - Смолян, представителния духов оркестър на Военновъздушните сили - Пловдив и ученически блок от Средно училище "Христо Ботев" - Девин, водени от временно изпълняващ длъжността началник щаб на военното формирование в Смолян майор Сариев.

Жителите и гости на града бяха поздравени от председателят на Общински съвет - Девин Наташа Василева.

"Днес скланяме глави пред героичната саможертва на българските офицери, войници, доброволци, които през паметната 1912 година отдадоха живота си за свободата и националното обединение на нашия народ", се казва в част от словото на Василева.

"Днес ние сме изправени пред нашата висока отговорност да стоим обединени пред всяка достойна кауза. Да вярваме в своите сили и заедно да вървим напред", обърна се още председателят на Общински съвет пред присъстващите.

Хората бяха приветствани и от инж. Николай Юруков - За кмет на Община.

"Днес отбелязваме 111 години от Освобождението на нашия град. На тази дата почитаме паметта на геройско загиналите войници от Родопският отряд, донесли дълго бленуваната свобода в региона. Тяхната самоотверженост и тази на техните другари по оръжие е достоен пример за поколения наред. Благодарение на тях, живеем в свободен край и с гордост изричаме името на нашата Родина – България! Не трябва да забравяме и будното местно население, което също в сюблимен момент дава своя дан за свободата, подкрепя войниците и командирите на ротите, които в крайна сметка изпълняват блестящо поставените им задачи и записват имената си в исторически за Родопите ни битки. Подобни исторически  дати са пример как само общата воля и обединените действия могат да извоюват свободата! Бъдете горди с нашите деди! Желая Ви сила на духа, вяра, надежда и благоденствие!

Честит ден на свободата!", гласеше поздрава на инж. Юруков към гражданите и гости на град Девин.

Областният управител на Смолян Захари Сираков също поздрави девинчани и гостите на града от сцената пред Дом на културата.

"111 години след паметната дата 8 октомври 1912 година, Девин е модерен и развит европейски град и това се дължи на саможертвата на поколения родопчани, чийто нестихващ стремеж за присъединяване към Родината и тлеел 34 години след Освобождението на България. За това днес за национална гордост и почит към героите, посветили живота си за постигане на заветната цел", каза в част от обръщението си областният управител.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на героите, загинали за свободата и независимостта на България, Родопите и Девин от името на областният управител на Смолян Захари Сираков, Общински съвет - Девин, Община Девин, 101-ви Алпийски полк, както и от образователни институции от община Девин и политически партии.

Между официалните гости бяха още Отец Тодор Веселинов, Имам Ружди Скендеров и началникът на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Девин главен инспектор Йордан Радев.

Поздравителен адрес до Община Девин бе изпратен от подполковник Стефан Димов - командир на 101-ви Алпийски полк.

Празникът на Девин продължи с концерт на Невена Цонева.