Началникът на сектор "Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград – главен инспектор Сергей Алексов представи данни за пътнотранспортната обстановка на територията на област Благоевград и отчете намаляване на броя на тежките ПТП, загинали и пострадали спрямо миналата година, предаде репортер на "Фокус".

Той съобщи, че от началото на годината до сега са регистрирани 153 тежки ПТП, при които са загинали 9 души и са ранени 253. Броят на съставените АУАН  и глоби с фиш е по-голям, спрямо тези през миналата година, но броят на електронните фишове е по-малък, което говори за по-малко нарушения по линия на скоростния режим от страна на водачите.

Наблюдава се увеличение на пътнотранспортните произшествия без пострадали, а само с нанесени материални щети, за което предпоставят пътникопотока и натовареността на движение по АМ "Струма“, Кресненското дефиле и път II-19.

С оглед настъпването на зимния сезон, от главен инспектор Алексов бе отправен апел към водачите да шофират разумно и със съобразена скорост особено в сутрешните часове, тъй като по поречието на реките е възможно да се образуват мъгли, а  пътната настилка да е навлажнена и заскрежена.

Той призова пешеходците да се движат по тротоарите и да пресичат пътните платна на обозначените пешеходни пътеки, а децата да са облечени със светли дрехи, за да бъдат видими в тъмните часове.

От днес стартира и специализирана полицейска операция "Focus on the Road“, която се провежда по линия на ROADPOL. В хода й ще бъдат засилени проверките за спазване на забраните за ползване на мобилен телефон при управление на МПС и ИЕПС, за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.