Девет души са загинали по пътищата във Великотърновска област от началото на годината. Ранените са 168. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението, предаде кореспондент на "Фокус“. Срещата бе свикана по настояване на областния управител инж. Георги Гугучков. Включиха се още представители на ресорните институции, както и на общините от региона. Онлайн в работата на комисията участваха и експерти от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“.

От анализа на ОД на МВР стана ясно, че за първото полугодие в региона са регистрирани общо 474 пътнотранспортни произшествия, от които 120 тежки. За същия период на миналата година инцидентите са намалели с 52. Загиналите през първите шест месеца на 2022-а са с един повече, а ранените – с 29 повече.

От началото на тази година най-много са тежките пътни инциденти на територията на РУ - Велико Търново – 60, следвани от РУ - Горна Оряховица - 28, РУ - Свищов – 10, РУ - Павликени – 9 и РУ Елена – 3. През светлата част на деня са регистрирани 99 тежки ПТП-та с петима загинали и 124-а ранени, а през тъмната – 12 катастрофи с един убит и 14 ранени.

Най-много са катастрофите, причинени по вина на шофьорите – над 90% от всички инциденти, като те се дължат на неправилни маневри, несъобразена скорост, отнемане на предимство и неспазване на дистанция. От всички 120 тежки инциденти 30 са с участие на пешеходци, а от деветимата загинали - пешеходците са двама. От анализа става ясно още, че констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата за първите шест месеца на годината са 41 647 /с 4 131 по-малко спрямо 2022-а/, съставени са 3 458 акта за установяване на административно нарушение и са наложени глоби по фиш 22 189.

от Областно пътно управление отчетоха, че участъците с висока концентрация на катастрофи са пет. Положителна тенденция е, че инцидентите са намалели драстично след поставяне на шумната маркировка на т. нар. Мусински завой. За останалите четири участъка – два преди Предела, в района на село Въглевци в Прохода на Републиката и по главен път Русе – Велико Търново – Габрово в района на Дебелец са планирани мерки за обезопасяване. За някои от тях са възложени задания за изпълняване на маркировка и отводняване, ежедневно са почистват и от храстова растителност. А по аналогия с мерките в района на Кресненското дефиле има технологичен проект за цялостно обезопасяване на целия участък Русе – Габрово.

От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ обобщиха, че са участвали в отстраняване на последствията при 44 пътнотранспортни произшествия в областта, а експерти на БЧК са обучили над 800 водачи на МПС и над 920 ученика от първи до дванадесети клас с оказване на първа помощ при инциденти.