Нов облик е придаден на детската площадка до Клиниката по педиатрия при УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Усилията за обновяване на площадката с нови съоръжения са положени от Звено "Организация на движението и аварийна поддръжка“ (ОДАП) при Община Стара Загора. Промяната е вдъхновена от спонтанно възникналата в началото на октомври гражданска инициатива за облагородяване на двора на УМБАЛ. Бяхме ентусиазирани от гражданската енергия на старозагорци и продължихме тази инициатива с площадката, която е точно до клиниката за болни дечица, посочи Методи Губеров, главен експерт в Звено "ОДАП“.

Пространството до клиниката е имало статут на детска площадка винаги, но съществуващите 3 метални съоръжения са били остарели и неотговарящи на изискванията на Наредба № 1 за детските площадки. Затова са премахнати и на тяхно място е монтирано красиво, привлекателно за децата съоръжение за игра, отговарящо на нормите за безопасност. Съоръжението идва от ДГ № 66 "Детски рай“, така че инициативата е съвместна на детската градина, Община Стара Загора и Звено "Озеленяване“.

Добавени са нови 3 пейки към вече съществуващите и наземен пясъчник, който е по-екологичен и ще получи и покривало, за да не се цапа пясъкът. Още едно допълнително съоръжение – вероятно клатушка, ще бъде поставено на площадката. Тя ще бъде оградена и с ограда с цветни фризове, каквито се поставят на детските площадки в Стара Загора. Ще се монтира и вратичка.

"Искаше ни се да зарадваме децата, които са пациенти на Клиниката по педиатрия, да имат кътче да си поиграят и поразвлекат в хубавите есенни дни, да се повиши настроението им“, изтъкна Методи Губеров.