Общински съвет – Смолян ще предложи на Министерство на образованието и науката в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2023/2024 година да бъдат включени една детска градина и четири училища на територията на Община Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Това са детска градина "Русалка“ – с. Търън, Основно училище "Стою Шишков" – гр. Смолян, основно училище "Стою Шишков“ – с. Търън, основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ – с. Момчиловци и основно училище "Св. св. Кирил и Методий" – с. Арда.

Съгласно разпоредбата на чл. 1 от ПМС №128/29.06.2017 г. за определяне на критерии за включване в Списъка на средищните детски градини и училища за средищна детска градина по смисъла на чл. 53, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/ се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование, и която за тези деца е на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа, в друго населено място.

Съгласно разпоредбата на чл. 2 от ПМС №128/29.06.2017 г. за средищно училище по смисъла на чл. 53, ал. 2 от ЗПУО се определя държавно или общинско училище по чл. 38, ал. 1, т. 1, 2, 4, и 5 от ЗПУО – начално, основно, обединено или средно училище, в което се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище, и за които това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас и намиращо се на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа.

За пътуващите деца и ученици до средищна детска градина и средищно училище се осигурява безплатен транспорт.

Списъкът на средищните детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят в Министерство на образованието и науката в срок до 10 септември, се посочва в докладната записка.

Нели ГЕРГЬОВСКА