В Кюстендил се провежда Детска академия за спорт и превенция, предаде репортер на "Фокус“. Тя продължава до 12 юли и се организира от Областна дирекция на МВР – Кюстендил, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, Районната противопожарна служба и Обединен детски комплекс – Кюстендил.

Целта на академията е повишаване знанията и възможностите на младите хора за справяне с бедствия, аварии, осигуряване на пътна безопасност, оцеляване сред природата и превенция на рисково поведение.

Детската академия започна в Осоговска планина. Полицейски инспектори от районното управление в град Кюстендил изнесоха беседа за вредните последствия от наркотиците пред учениците участващи в лятната програма на Обединен детски комплекс- Кюстендил.

В рамките на академията пред учениците беше изнесена и лекция "Подготовка и действия при кризисни ситуации и бедствия“. Децата се запознаха с основните действия, които трябва да се предприемат при възникнали природни бедствия и кризисни ситуации.  Огнеборците от кюстендилската противопожарна служба направиха атрактивна демонстрация за гасене на пожар пред децата.

През месец юли заниманията продължават. Децата ще се запознаят с полицейската професия, ще присъстват на демонстрация на противопожарната техника и ще научат повече за професията на пожарникаря. Ще участват и в лекция с цел превенция на трафика на хора и безопасното сърфиране в интернет.